Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5% rabat på din næste ordre ! 💌
🗓 10.04.2019 👤 Laura Wittmann

Mere end bare en pandekagetopping: ideer til at bruge ahornsirup

Når du tænker på ahornsirup, tænker du så automatisk på et dampende bjerg af varme pandekager med gylden sirup, der drypper fra dem? Vi har det på samme måde! I denne artikel kan du finde ud af, hvilke andre retter du kan søde med ahornsirup.

Mere end bare en pandekagetopping: ideer til at bruge ahornsirup

Det første, man rækker ud efter, når man har lagt de friske pandekager på tallerkenen, er ahornsiruppen. Ikke så mærkeligt, for den tykke sirup er vidunderligt sød og smagfuld. Den lidt træagtige smag leder tankerne hen på skoven. Samtidig har væsken, der er kogt ind over et bål, en nøddeagtig karamelsmag. Jo lysere farven er, jo mildere smager den, og jo mørkere farven er, jo stærkere smager den.

Ahorn

Produktion af ahornsirup

Kilden til ahornsirup er det træ, som den er opkaldt efter. Sukkerahorn vokser hovedsageligt i det østlige Nordamerika og Canada. Det skal være mindst 40 år gammelt, før det kan tappes for første gang. Desuden kan ahornsirup kun udvindes om foråret, da den stivelse, der er lagret i træerne, bliver til sukker under tøvejret.

For at tappe træet borer man et hul i barken, hvori man sætter en tap. Herfra drypper en klar væske ned i en opsamlingsbeholder - sukkerahornens saft. Som regel bør der ikke tappes mere end 40 liter pr. træ for at sikre en vellykket høst de efterfølgende år. Den opsamlede saft skal derefter bringes til et såkaldt "sukkerhus" inden for 24 timer og forarbejdes der. Hvis der går for lang tid, kan saften begynde at gære. I sukkerhuset koges væsken ind over et bål, indtil der dannes en tyk, mørk masse - siruppen. Forresten: 40 liter saft giver cirka en liter sirup. Du kan finde ud af mere om ahornsirup her.

KoRo tilbyder den ravfarvede økologiske grade A a hornsirup fra Canada i en praktisk 1 liters flaske. Når ahornsiruppen er åbnet, bør den opbevares i køleskabet for at maksimere holdbarheden. Forresten har vi en særlig usædvanlig variant til ægte ahornfans: vores økologiske ahorncreme. Den smager ikke kun godt i te, til vafler eller i bagværk, men er også et lækkert smørepålæg.

Marinade med ahornsirup

Ahornsirup passer rigtig godt i marinader, f.eks. til fjerkræ, laks, tofu eller seitanbøf. Bland blot 6 spsk ahornsirup, 1 spsk mellemstærk sennep, 2 spsk frisk citronsaft, 2 spsk sojasauce, 2 pressede hvidløgsfed og 5 spsk olivenolie til en marinade, og smag til med salt og peber.

Ahornsirup i te

En slurk ahornsirup i teen giver den varme drik en behagelig sødme. Om sommeren fungerer siruppen også godt i hjemmelavet iste: Tilbered en te efter eget valg, lad den køle af, sæt den i køleskabet i et par timer, og server med isterninger, frisk citron og et skvæt ahornsirup.

Ahorn_2

Bagning med ahornsirup

Du kan bruge ahornsirup i bagværk - men husk, at det er sødere end sukker. Det anbefales at erstatte 1 spiseskefuld sukker med 3/4 spiseskefuld ahornsirup. Da begge sødestoffer har en meget forskellig konsistens, bør du reducere andre væsker i opskriften for at forhindre, at dejen bliver for flydende. På grund af sin iboende smag harmonerer den særligt godt med opskrifter, der har en let syrlig smag eller kan tåle en nøddeagtig karamelnote.

Ahornsirup i salatdressing

Ahornsirup tilfører lidt sødme og en særlig smag til din dressing. Hvorfor ikke prøve det? Bland 3 spsk. olivenolie, 3 spsk. ahornsirup, 2 spsk. citronsaft, 1 tsk. citronskal og lidt salt og peber godt sammen, og hæld det over din salat - færdig!

Bagte grøntsager med ahornsirup

Bagte grøntsager med søde kartofler, græskar, gulerødder - og stort set alt andet, du kan finde i grøntsagsskuffen - er hurtige og altid velsmagende. Hvad med at bage dem ikke kun med olivenolie denne gang, men også med lidt ahornsirup? Det gør du ved at blande de skrællede og hakkede grøntsager i en skål med salt, peber, lidt olivenolie og ahornsirup og bage det i ovnen ved ca. 180 °C, til det har fået den ønskede farve. Det smager skønt og er dejligt sprødt!

God fornøjelse med at smage og prøve det!