Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5% rabat på din næste ordre ! 💌
🗓 26.07.2019 👤 Laura Wittmann

Søde retter med søde kartofler

Søde kartoffelretter behøver ikke altid at være salte. Knolden er også velegnet til søde retter som kager, pandekager eller kiks.

Søde retter med søde kartofler

En knold, der inspirerer! Søde kartofler (også kendt som hvide kartofler, batatas og knoldbeder) bliver mere og mere populære i køkkenet. Afgrøden voksede oprindeligt kun nær ækvator i Mellemamerika til Colombia. Kina er nu det vigtigste dyrkningsland, og dyrkningsforsøg har endda været vellykkede i Tyskland. Du ved sikkert, at søde kartofler er gode til salte retter. Men knolden er også en berigelse til søde retter.

Bagt sød kartoffel - med sødt fyld

Er du bekendt med bagt sød kartoffel med urtequark? Gør det anderledes denne gang. Når du har bagt den søde kartoffel i ovnen ved 200 °C med over- og undervarme (afhængigt af tykkelsen tager det ca. 40-50 minutter, indtil den er blød), kan du fylde den med søde ingredienser. Bland din egen yoghurtblanding, f.eks. med sojacrispies, frisk frugt og kakaopulver. Den kan du fylde i den skiveskårne søde kartoffel. Lad dem køle af først, eller nyd dem varme. Med topping på kan du nyde dem som snack, dessert eller endda morgenmad. Smager skønt og mætter godt!

Sød kartoffelgryde med frugt

Når du tænker på gryderetter, tænker du så automatisk på det salte? Men den søde version er også nem og lækker. I USA er sweet potato casserole f.eks. en klassiker til Thanksgiving.
Æbler, pærer, bananer, mango og ananas passer f.eks. godt til din søde kartoffelgryde. Du kan smage den til med bl.a. kanel, vanilje, kardemomme og nelliker. Chokoladeagtige ingredienser harmonerer også med batata. Så kakaopulver, kakaobønner eller chokolade fungerer godt i den søde gryderet. Nøddeelskere kan forfine deres gryderet med nøddesmør eller hakkede nødder. Ahornsirup er ideel til en sød smag. Men du kan også bruge andre sødende ingredienser som agavesirup, honning, sukker eller panela.
En gryderet har brug for væske for at blive vellykket. Den kommer traditionelt i form af komælk/fløde og æg, som blandes sammen. Alternativt kan du også bruge en plantebaseret drik. En kokos-, mandel- eller hasselnøddedrik er særligt velegnet med hensyn til smag.
Og sådan gør du: Forvarm ovnen til ca. 220 °C, og gnid bradepanden med lidt olie eller fedtstof. Hvis du ikke vil lade gryden stå for længe i ovnen, anbefaler vi, at du koger de søde kartofler al dente forinden. Skær derefter de kogte søde kartofler og frugten i stykker, og læg dem i det forberedte ildfaste fad. Afhængigt af hvad du foretrækker, kan du nu tilsætte de resterende ingredienser efter eget valg og fugte det hele med væsken. Bag gryderetten i den forvarmede ovn, indtil alle ingredienserne er bløde (ca. 20 minutter). Det kan være nødvendigt at tilsætte mere væske under bagningen. Når gryderetten er færdig, kan du servere den med lækre toppings.

Søde kartofler i en kage

Kage med søde kartofler smager overraskende godt, fordi de sikrer, at kagen forbliver fugtig. Vi anbefaler generelt at bruge søde kartofler i revet eller moset form i dine kageeksperimenter til at starte med (det er bedst at koge dem i vand, indtil de er al dente, før du river eller moser dem). Det er den nemmeste måde at røre dem i, og de har allerede en dejlignende konsistens.
Du kan prøve det på denne måde: Hvis du allerede har opskrifter på sød svampekage med revne gulerødder, æbler eller squash, kan du erstatte disse ingredienser med revet sød kartoffel. Ligesom de oprindelige ingredienser vil det gøre din kage fugtig og lækker. Det samme gælder for den søde kartoffelkage fra din opskriftssamling. Også her kan du bruge den samme mængde batata i stedet for den lokale kartoffel. Der findes nu også et væld af opskrifter, der er designet til søde kartofler i kager. Du kan allerede finde en opskrift på sweet potato brownies i vores Food Journal.

Småkager med sød kartoffel

Kiks er også nemme at bage. Kog ca. 300 g søde kartofler, til de er faste at bide i, og riv dem derefter. Alternativt kan du også hakke de kogte knolde i en foodprocessor. Bland dem med følgende ingredienser: 100 g frugtpuré (f.eks. æble- eller pærepuré), 1 æg, 50 g hakkede nødder (f.eks. jordnødder, mandler eller cashewnødder) og 1 teskefuld kanel. Form dejen til småkager med hænderne, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bages ved 200 °C i ca. 10 til 15 minutter - færdige!
Chokoladeelskere kan tilsætte kakaonibs eller chokoladedråber. Hvis du ikke vil bruge et æg, kan du erstatte det med en blød banan.

Pandekager baseret på søde kartofler

Disse pandekager er nemme at lave uden mel! Alt, hvad du skal bruge, er 1 kogt sød kartoffel, 1 til 2 hele æg (afhængigt af størrelsen på den søde kartoffel), 1 stor spsk. jordnøddesmør og lidt kokosolie til stegning. Det er bedst at mose den bløde knold med en gaffel først og blande den med alle de andre ingredienser. Pandekagerne smager særligt godt, hvis man krydrer dejen - f.eks. med kanel, vaniljearoma eller kakaopulver. Varm kokosolien op på en pande, og steg dine pandekager på begge sider, til de har fået en flot lysebrun farve. Nyd dem med ahornsirup og topping efter eget valg.

Smoothie med søde kartofler

Søde kartofler sikrer, at din smoothie holder dig mæt i lang tid, er cremet og smager lækkert. Her er et forslag til dig: 1 sød kartoffel (blødkogt), 1 banan, 150 ml kokosvand, 50 ml plantebaseret drik (kokosris) og kanel efter smag. Revet kokos, kakaonibs eller ingefærpulver passer for eksempel også godt sammen med dette.