Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5% rabat på din næste ordre ! 💌
🗓 11.06.2019 👤 Sarah Klein

Matcha vs. kaffe

Vælg din fighter: en uimodtagelig koffeinjunkie før den første kop kaffe eller en afslappet tedrikker. Uanset hvad du vælger, har begge drikke deres fordele og ulemper. Og selvfølgelig: koffein.

Matcha vs. kaffe

Der er koffeinjunkierne, som det er bedst ikke at nærme sig før deres første kop kaffe om morgenen, og der er de inkarnerede tedrikkere, som foretrækker at starte morgenen med en kop grøn te for at vågne op. Uanset hvilken kategori man placerer sig i, har begge deres fordele og ulemper.

Fællesnævneren: koffein

Både matcha og kaffe indeholder det berygtede stimulerende stof koffein. Koffein har en stimulerende effekt på din hjerne og dit centralnervesystem. Stoffet får dig til at føle dig mere vågen, mere opmærksom, friskere, i bedre form, mere fokuseret og generelt mere stimuleret. Din puls og dit blodtryk stiger også, når du indtager koffein. Koffein er også mildt vanddrivende, stimulerer tarmene og får dig til at føle dig euforisk. Faktisk er ordet koffeinjunkie ikke så langt ude, for koffein har faktisk et vanedannende potentiale. Ingen koffein kan virkelig føre til abstinenslignende symptomer som nervøsitet, irritabilitet og sløvhed. Desuden udvikler erfarne koffeinforbrugere en tolerance over for stoffet ved regelmæssigt forbrug. Kroppen tilpasser sig et vist niveau og kræver det. Hvis der indtages for lidt eller ingen koffein, opstår der abstinenssymptomer.

Matcha te og kaffe - forskelle og ligheder

Nu hvor du ved, hvad koffein gør, opstår spørgsmålet naturligvis: Er det ligegyldigt, om du drikker kaffe eller matcha-te, eller er der faktisk forskelle? Og hvad har de to til fælles?
Grundlæggende adskiller de to wake-up-drikke sig med hensyn til deres ingredienser. Mens klassisk kaffe er lavet af malede kaffebønner, er matcha en type grøn te lavet af de malede blade fra matcha-planten.
Matcha og kaffe adskiller sig også ved deres oprindelse. Mens kaffe dyrkes i mange dele af verden, men primært i Afrika og Sydamerika, er matchas oprindelse stadig udelukkende i Asien, nemlig i Japan og nu også i Kina.
Tilberedningen er lige så ukompliceret. Begge dele overhældes traditionelt med varmt vand og brygges. Matcha-te skal dog trække et stykke tid, mens kaffe kan nydes friskbrygget med det samme. Da kaffe også er meget mere udbredt her, er der et meget større udvalg af sorter, ristningsgrader, aromaer og smage. Her i landet er matcha-udvalget meget mindre. Man kan dog skelne mellem matcha til madlavning og matcha til at drikke. Førstnævnte tepulver er mere bittert og bruges ofte til madlavning, bagning, desserter og som krydderi - mange synes, det er for bittert som drik. Drikke-matcha har en mere subtil, mindre intens smag og er derfor mere velegnet til tekoppen.

Matcha te og kaffe - sådan virker de

Har begge drikke den samme effekt? Både ja og nej! Selvom begge indeholder stoffet koffein, har kaffe, med et koffeinindhold på ca. 120 mg koffein pr. 240 ml kop, betydeligt mindre koffein end den samme mængde matcha-te - næsten 300 mg!
Kaffe er også meget syrlig, mens matcha har tendens til at være mildere.

Så hvad er bedst?

Begge har deres fordele og ulemper. Både matcha og kaffe er fremragende måder at holde sig i form og fokuseret i hverdagen. Selvfølgelig skal man ikke overdrive, men i moderate doser er begge drikke velkomne hjælpere om morgenen eller i stressede situationer. I sidste ende bør du vælge den smag, der smager dig bedst. Matcha har en sød, bitter og let syrlig smag, som nogle gange også opfattes som cremet. Hvis du synes, at smagen er for intens i sig selv, kan du tilsætte lidt sojamælk. Det forvandler matcha-te til en matcha-latte, som ikke bare ser godt ud, men også smager godt. Kaffe, derimod, har mange variationer, fra bitter til mild. Også her kan du påvirke og variere smagen med mælk, kakaopulver eller xylitol. Så uanset hvad du vælger, er det vigtigste, at det vækker dig og smager godt!

Matchende produkter