Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5% rabat på din næste ordre ! 💌

Du spørger – vores CEO Piran svarer

Bæredygtighed hos KoRo

Er KoRo egentligt bæredygtig?

Hvorfor anvender KoRo plastikemballage? 
Hvad gør KoRo for en mere bæredygtig verden? 
Hvorfor er alle produkter hos KoRo ikke økologiske?

Vi har spurgt jer hvad der interesserer jer mest i forhold til bæredygtighed hos KoRo - og derefter ladet vores CEO Piran svare. Her besvarer han alle de spørgsmål, I har på hjertet vedrørende bæredygtighed. Lad os starte med vores vigtigste mål, som vi i vores virksomhedsmission og daglige arbejde altid prøver at forfølger :

Vi hos KoRo ønsker...

At reducere emballageaffald

Vores store emballager er en del af vores virksomhedsidentitet. De gør ikke kun handelen lettere og dig glad og mæt i længere tid, men de sparer også en masse emballageaffald i forhold til konventionelle forpakningsstørrelser. 

Smarte forsyningskæder

Vi mener: Mange prdukter og (føde)varer gør ofte for mange stop på vejen fra deres oprindelse til dig som forbruger. Derfor prøver vi at springe så mange handelsled som muligt over i vores produkters forsyningskæder.

At redde fødevarer

Madspild er et stort problem – i private husholdninger såvel som i erhvervs- og produktionslivet. Hos KoRo ønsker vi at bidrage til at modarbejde denne tendens – blandt andet ved at redde god og upåklagelig mad fra skraldespanden. Samtidigt kan du nyde godt at lavere priser og den bedste smag.

Dine spørgsmål om leverandører & producenter


Piran: Vi ved, at vores kunder er meget interesserede i vores produkters oprindelse, og at den optimalt set skulle stå på selve produktet. At dette endnu ikke er tilfældet, skyldes en central intern proces. Vores produkters oprindelseslande varierer regelmæssigt, afhængigt af hvor vores leverandører køber produkterne. Det er med vores nuværende software ikke så nemt og fleksibelt at ændre en etiket. Vi arbejder dog i øjeblikket på at få vores produkters oprindelse trykt på etiketterne i fremtiden. Med henblik herpå vil vi i begyndelsen af 2022 skifte til ny software, der vil gøre det muligt at ændre disse oplysninger på mere fleksibel vis. På vores hjemmeside kan du allerede nu se alle oplysninger om produkternes oprindelse og eventuelle økologiske certificering.

Piran: Der findes forskellige leverandører med forskellige certificeringer, vi er selv IFS (International Featured Standard) certificeret. Vi arbejder primært med leverandører, der opfylder GFSI-standarden (Global Food Safety Initiative), da dette svarer til IFS. I undtagelsestilfælde arbejder vi dog også med partnere, som ikke er underlagt GFSI-standarden. På grund af vores certificering er vi i sådanne tilfælde forpligtet til at foretage en uafhængig inspektion af de ikke-certificerede landmænd. Til dette formål skal leverandørerne forelægge et HACCP-koncept (hazard analysis and critical control points), og derudover foretager vi også en risikoanalyse. I HACCP-konceptet angiver leverandørerne deres risikovurdering, og hvad de gør for at reducere de eksisterende risici. En risiko kan f.eks. være splinter af glas, når produkter fyldes i glasbeholdere. En risikoanalyse fra vores side kan f.eks. omfatte inspektioner eller laboratorieundersøgelser direkte på bedrifterne. Alene i år har vi fået foretaget 17 laboratorieanalyser.

Piran: Generelt spørger vi alle potentielle leverandører, om de og deres underleverandører overholder ILO's (Den Internationale Arbejdsorganisation) minimumsarbejdsstandarder og centrale arbejdsnormer. I den forbindelse er vi primært afhængige af tillid og ærlighed. Vi kan ikke garantere, at de oplysninger, som leverandøren har givet os, er 100 % korrekte. GFSI's certificeringsvirksomhed er ansvarlig for at kontrollere, at certificeringsretningslinjerne overholdes. Der er visse produkter, som vi er nødt til at købe fra importører, da vi ikke kan købe tilstrækkelige mængder direkte fra producenterne. I disse tilfælde har importørerne alle de nødvendige certificeringer, men vi har ikke 100 % indsigt i deres forsyningskæder. For i fremtiden at undgå dette, efterstræber vi direktere forsyningsveje og ønsker som virksomhed i endnu højere grad at tilgå varernes oprindelse for at få flere oplysninger om dyrkningsforholdene på stedet. Et eksempel er den uigennemsigtige forsyningskæde for cashewnødder. Markedet er domineret af nogle få meget store cashewknækkere (forarbejdningsvirksomheder) fra Vietnam, som køber og knækker de rå cashewnødder meget billigt fra Afrika. Eksportørerne er meget hemmelighedsfulde med hensyn til den nøjagtige proces for knækningen af de rå cashewnødder. Vi har i et stykke tid kigget på alternative forsyningskæder og arbejder på at skaffe økologiske cashewnødder fra projekter i Afrika. Det kræver en masse knowhow og tålmodighed. Disse cashewnødder vil dog være meget dyrere på grund af deres økologiske kvalitet og fordi de ikke længere skal forarbejdes af store forarbejdningsvirksomheder. I fremtiden vil vi gerne tilbyde begge muligheder i vores shop (økologisk direkte importeret fra Afrika og ikke-økologisk importeret fra Vietnam), fordi vi mener, at alle bør have adgang til mad af høj kvalitet. Der er trods alt ingen forskel på produkternes kvalitet.

Piran: Vi ønsker at tilbyde vores kunder et bredt udvalg af produkter og importerer derfor også varer med længere transportveje. Vores produktsortiment afhænger også i høj grad af kundernes efterspørgsel - vi vil jo gerne tilbyde vores kunder det, de ønsker. Kundernes købsadfærd har derfor en stor indflydelse på vores produktsortiment. Vi forsøger dog også at tilbyde dig alternativer med kortere transportveje. Om det er muligt, afhænger af produktet og dets leverandør. For os kommer kvalitet og god smag i første række. For at sikre dette er vi nogle gange nødt til at ty til import fra fjerne lande. Der er også produkter, som simpelthen ikke kan dyrkes i EU, f.eks. mango eller kokosnødder. Men som I ved, er vi afhængige af korte forsyningskæder, der forenkler handelen og dermed også sparer på transportveje og omkostninger. Vi køber f.eks. vores produkter direkte fra leveringsfirmaet og får produkterne pakket der, så produktet ankommer direkte til vores lager.

Dine spørgsmål om emballage

Piran: Vores prioritet er, at produkterne kommer sikkert frem til dig. Emballagen skal beskytte din mad godt; på fagsprog kaldes dette "optimal barriereevne". Hvis dette ikke er tilfældet, vil produktet forringes hurtigere, og i værste fald må du smide det ud. Et studie fra 2020 viser, at emballagen gennem sin beskyttende funktion ofte bidrager til at reducere madspild. Hvis dette er tilfældet, er "miljøfordelen" ved undgået affald normalt 5-10 gange større end "miljøomkostningerne" ved emballagen1. Vores mål er derfor at optimere vores emballage for at opnå maksimal fødevaresikkerhed og en forlængelse af den minimale holdbarhed. I mange tilfælde er det kun plastemballage, der opfylder dette krav. Nødder er f.eks. meget fede og ville i løbet af kort tid "fedte" sig gennem og beskadige papiremballagen. I modsætning til sit dårlige ry er plastik ikke nødvendigvis den mindst bæredygtige emballage. Faktisk bliver plastik først til en fare, når det kommer ud i miljøet. 90 % af vores produkter forbruges i hjemmet og ender derfor i husholdningsaffaldet, hvilket betyder, at de kan genbruges efterfølgende. I dette tilfælde ville det være meget vanskeligere at genanvende emballage, der er fremstillet af en papir- og aluminiumkombination, eftersom det er et kompositmateriale. Som du kan høre, er der tale om et meget komplekst spørgsmål, hvor vi er nødt til at se nærmere på og afveje alle omstændigheder for at finde den optimale løsning. Under alle omstændigheder kan du være sikker på, at vi bruger så lidt emballagemateriale som muligt, om ikke andet så af omkostningsmæssige årsager. Hvis du vil vide mere om emballage, kan du (med lidt tysk-kyndighed) lytte til vores KoRo podcast. Her diskuterer vi alle myter og fakta om emballage hos KoRo.

Piran: Vores emballage er hverken recycelt eller komposterbart. Som fødevarevirksomhed er vi, som I nok kan forestille jer, underlagt strenge retningslinjer for hygiejne og sikkerhed i forbindelse med emballage. Vi kan derfor ikke uden videre bruge genanvendt plastaffald til emballage til fødevarekontakt. Vi er dog også klar over, at vi kan se nærmere på emnet genanvendelse af plast. Vi ønsker at fortsætte med at forfølge denne idé i fremtiden.

Piran: For at vores emballage kan leve op til de høje fødevaresikkerhedskrav, skal vi arbejde med stabile materialer. Elasticitet til pladsbesparende transport og stivhed til beskyttelse af produktet skal være lige så vigtig for at sikre emballagens levetid. For at opnå dette bruger vi en plastkombination af PE og PET, især til vores stand-up-poser. Som hovedregel er det kun monoplast, der kan genanvendes 100 %. Kompositplast kan kun "downcycles" på grund af sine egenskaber - det betyder, at genanvendelsen ikke svarer til den oprindelige kvalitet, og at der sker en devaluering (eksempelvis er sportsgulve til legepladser eller sportshaller er fremstillet af kompositplast). I vores podcast-afsnit om emballage kan du finde flere spændende baggrundsoplysninger om bæredygtig brug af plastemballage.

Piran: Det er ikke så let - hvis ikke umuligt - at svare på dette spørgsmål. Fordi begrebet bæredygtighed ikke er defineret ensartet. Hvilke krav skal bæredygtig emballage opfylde? En vigtig regel i forbindelse med bæredygtig emballage er, at kompositmaterialer (f.eks. kompositmaterialer af papir og aluminium eller papir og plast som tetrapacks) er meget vanskelige at genanvende, fordi materialerne er bundet sammen. Emballage fremstillet af monomaterialer er altid lettere at genanvende. Når man vurderer en emballages bæredygtighed, er det indeholdte produk, og emballagens levetid efter transporten de mest relevante faktorer. Det er klart, at hver emballage har sit eget individuelle optimum. Selv om papir er let at genbruge, er det normalt ikke tæt eller stabilt nok til fødevarer. Emballage som f.eks. plast er på den anden side meget let og sparer transportomkostninger. Glas medfører betydeligt højere transportomkostninger end plast eller papir, men klarer sig stadig bedre i forhold til livscyklusvurdering, når det anvendes over en lang periode (vi taler om glas, der genbruges op til 30 gange)1. Produktionen af aluminiumsdåser kræver meget energi, men aluminiums genanvendelighed er bedre. Der findes altså ikke noget endeligt og overordnet svar på, hvad der er den mest bæredygtige emballage. Det er langt vigtigere, mener vi, at afveje de mulige emballager for hvert enkelt produkt og træffe individuelle beslutninger under hensyntagen til alle relevante faktorer (herunder kvalitetsbevarelse, fødevaresikkerhed, omkostninger og bæredygtighed).

Piran: At leve bæredygtigt er ikke nødvendigvis ensbetydende med at leve plastikfrit. Plast er et stabilt og let materiale, der er velegnet til at transportere fødevarer fra A til B uden kvalitetstab - så længe sandsynligheden for, at de ender i miljøet, er meget lille. For os er fødevaresikkerheden for vores produkter helt klart i højsædet. Vi kan ikke pakke vores nødder og tørret frugt i papir, da de er meget fede og fedtede, hvorfor emballagen let kan blive beskadiget. Beskadiget emballage giver patogene bakterier mulighed for at trænge ind i maden; dine produkter bliver hurtigere fordærvet, og du bliver nødt til at smide en masse mad ud. Plastemballage, der ender i det almindelige affaldssystem og kan genbruges, kan derfor også være et effektivt middel mod madspild. Vi ønsker, at vores produkter skal ankomme sikkert, sundt og friskt til dit hjem. Så længe vi kun kan garantere dette i plastemballage, kan vi ikke undvære plast.

Piran: Vi ved, at man løber en vis risiko, når man hos os køber produkter i store forpakninger, som man endnu ikke kender og ved, om man vil kunne lide. Derfor tilbyder vi også vores kunder et udvalg af vores produkter i små formater. Vi er ikke dogmatiske med hensyn til vores emballagestørrelser og ønsker at give dig adgang til vores produkter, selvom du ikke ønsker at købe store pakker. Vores individuelt indpakkede snacks er designet til folk, der er på farten. Du kan nemt tage dem med dig og nyde dem, uanset hvor du er. Vi tager feedbacken fra vores community om vores individuelt indpakkede Energy Balls og den "spørgsmålsomspundne" ekstra skål til efterretning. Derfor har vi allerede forsøgt at producere vores Energy Balls uden skål, men vi har i kølvandet herpå fået mange reklamationer og klager over knuste Energy Balls, udløbende olie og meget mere. Vi arbejder allerede på en bedre løsning, som vil gøre det muligt for os at pakke energikuglerne med mindre spild. Skålene er forresten allerede fremstillet af biologisk nedbrydelig (komposterbar) bagasse. Det er det, der bliver tilbage efter presning af sukkerrør ved produktionen af sukker.

Dine spørgsmål om vores produkter

Piran: Nej, vi samarbejder med i alt ca. 200 leverandører i Tyskland, Europa og også uden for Europa. Hvor produkterne kommer fra eller er fremstillet, kan ses i produktinformationen på hjemmesiden.

Piran: Producentlandene varierer afhængigt af produktet. Vi køber produkter fra hele verden og køber i sidste ende der, hvor vi finder den bedste kvalitet. De nøjagtige specifikationer om oprindelse og produktion kan findes på den respektive produktside i shoppen.

Piran: Nej. Selv om en stor del af vores produkter allerede er økologisk dyrket eller certificeret økologisk, er en del af vores portefølje ikke økologisk dyrket eller certificeret økologisk. Du kan finde ud af, hvilke produkter der er certificeret økologiske i vores shop ved at indtaste "økologisk" i søgefeltet eller ved at klikke på en af fanerne, f.eks. "morgenmad", og derefter filtrere efter "økologisk". Dette viser dig alle de økologiske produkter i denne kategori.

Piran: Hovedårsagen til dette er simpelthen smagen: Vi testede både konventionelle og økologiske nødder til de nøddemousser, som vi tilbyder i konventionel kvalitet. Smagen af de konventionelle produkter var helt enkelt mere overbevisende. For eksempel har konventionelle mandler en meget mildere smag, fordi deres dyrkningsområde ligger uden for Europa. I de europæiske dyrkningsområder (Italien, Portugal, Spanien) er andelen af bitre mandler større, der på grund af de spor af blåsyre, de indeholder, skaber en mere bitter smag.

Piran: Vi køber i øjeblikket ca. 65 % af vores produkter direkte fra producenterne. For de resterende 35 % arbejder vi sammen med importører og grossister.

Piran: Jo mindre de indkøbte mængder er, desto mere må vi ty til grossister eller importører, da vi som virksomhed endnu ikke er store nok til altid at købe direkte i oprindelseslandet eller hos producenterne. Importørerne samler f.eks. mængderne og muliggør dermed en effektiv transport fra oprindelseslandet, hvilket i sidste ende sparer emissioner fra logistikken. Når vi køber produkter fra grossister, springer vi emballagetryk og -designledet over, hvilket også sparer omkostninger, transportstrækninger og emballageaffald. Vi køber dog allerede nogle af vores produkter direkte hos producenten, f.eks. vores mangoer fra private landmænd i Burkina Faso. Andelen af produkter, som vi køber direkte fra producenter eller fabrikanter, stiger hvert år i takt med vores vækst og den mængde, vi køber, og dermed også vores gennemsigtighed i forsyningskæderne. Vores erklærede mål er at købe alle produkter fra deres oprindelse og dermed opnå og skabe maksimal gennemsigtighed for os selv og vores kunder.