
Der er koffeinjunkierne, som det er bedst ikke at komme før den første kop kaffe om morgenen, og der er de overbeviste te-drikkere, som foretrækker at starte morgenen med en kop grøn te for at vågne op. Uanset hvilken kategori du placerer dig selv i, har begge dele deres fordele og ulemper.
Den fællesnævner: koffein
Både matcha og kaffe indeholder det berygtede opvågningsstof koffein. Koffein har en stimulerende virkning på din hjerne og dit centralnervesystem. Stoffet får dig til at føle dig mere vågen, friskere, mere friskere, mere koncentreret og generelt mere stimuleret. Pulsen og blodtrykket stiger også ved indtagelse af koffein. Desuden er koffein et mildt vanddrivende middel, stimulerer tarmene og giver dig en euforisk følelse. Faktisk er ordet koffeinjunkie ikke så langt ude, for koffein har faktisk et vanedannende potentiale. Så ingen koffein kan virkelig føre til abstinenslignende symptomer som nervøsitet, irritabilitet og sløvhed. Desuden udvikler øvede koffeinforbrugere en tolerance over for stoffet, når de indtager det regelmæssigt. Kroppen tilpasser sig til et bestemt niveau og kræver det. Hvis der indtages for lidt eller ingen koffein, opstår der abstinenssymptomer.
Matcha te og kaffe - forskelle og ligheder
Nu hvor du ved, hvad koffein gør, opstår spørgsmålet naturligvis: Er det vigtigt, om du drikker kaffe eller matcha-te, eller er der faktisk forskelle? Og hvad har de to drikkevarer til fælles?
De to opvågningsdrikke adskiller sig grundlæggende ved deres ingredienser. Mens klassisk kaffe fremstilles af malede kaffebønner, er matcha en type grøn te fremstillet af de malede blade fra matcha-planten.
Matcha og kaffe er også forskellige i deres oprindelse. Mens kaffe dyrkes i mange dele af verden, men hovedsageligt i Afrika og Sydamerika, stammer matcha stadig udelukkende fra Asien, nemlig fra Japan og nu også fra Kina.
Tilberedningen er lige så ukompliceret. Begge er traditionelt blandet med varmt vand og brygget. Matcha-te skal dog trække i et stykke tid, mens kaffe kan nydes straks efter brygningen. Da kaffe også er meget mere udbredt i vores land, er der et meget større udvalg af sorter, ristningsgrader, aromaer og smagsvarianter. Her i landet er udvalget af matcha meget mindre. Der kan dog skelnes mellem at tilberede Matcha og drikke Matcha. Førstnævnte er mere syrlig og bruges til madlavning, bagning, desserter og som krydderi - som drik er den for bitter for mange mennesker. Matcha giver en mere subtil og mindre intens smag og er derfor bedre egnet til tekoppen.
Matcha te og kaffe - hvordan de virker
Har begge drikkevarer den samme virkning? Nej! Selv om begge indeholder stoffet koffein, indeholder kaffe med et koffeinindhold på ca. 120 mg koffein pr. 240 ml kop betydeligt mindre koffein end den samme mængde matcha-te - her er det næsten 300 mg!
Kaffe er også meget syrlig, mens matcha er noget mildere.
Så hvad er bedst?
Begge dele har deres fordele og ulemper. Både matcha og kaffe er fremragende måder at holde sig i form og fokuseret i hverdagen. Selvfølgelig skal du ikke overdrive, men i moderate doser er begge drikkevarer velkomne hjælpere om morgenen eller i stressede situationer. I sidste ende bør du vælge den variant, der smager bedst for dig. Matcha har en sødlig-bitter og let syrlig smag, som nogle gange opfattes som cremet. Hvis du synes, at smagen er for intens, kan du tilsætte lidt sojamælk. Dette forvandler matcha te til en matcha latte, der ikke kun ser godt ud, men også smager godt. Kaffe har derimod mange forskellige varianter, fra syrlig til bitter til mild. Også her kan du påvirke og variere smagen med mælk, kakaopulver eller xylitol. Så uanset hvad du vælger, er det vigtigste, at det vækker dig og smager godt!