Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5% rabat på din næste ordre ! 💌
🗓 16.07.2019 👤 Laura Wittmann

Sushi - gør det selv

Denne artikel vil hjælpe dig med at lave din første sushi selv. Vi giver dig også et par ideer til at pifte din maki op.

Sushi - gør det selv

Først og fremmest: Ikke alle ris egner sig til sushi. Især ris med et højt indhold af stivelse gør dem klæbrige, og dine sushiruller falder ikke så let fra hinanden.

Hvad er sushi?

I Japan er sushi kolde og syrnede ris, der som regel er fyldt eller toppet med fisk. Risstykkerne kan også indeholde grøntsager, æg eller tang. Der findes nu også mange sushiretter med kød. Ikke nok med at ingredienserne kan varieres - formen på den kolde hovedret er også forskellig. De mest kendte er risrullerne (maki) og de fyldte riskugler (nigiri). I denne artikel vil vi hovedsageligt fokusere på maki sushi.

Hvad har du brug for?

Før du går i gang, anbefaler vi et besøg i den asiatiske butik. Du bør købe de vigtigste basisingredienser til en sushiaften på forhånd. Ud over den følgende liste omfatter dette også en sushirullemåtte og spisepinde. Du kan selvfølgelig også spise din sushi med en gaffel eller dine hænder, hvis du ikke har erfaring med spisepinde.

Sushi-ris

Ris er så at sige hovedingrediensen i sushi. Det er bedst at bruge særlige sushiris. Da de er meget klæbrige, kan du nemt forme dem. Alternativt kan du også bruge nogle typer rundkornede ris som nishiki eller kome.

Riseddike

Riseddike bruges som krydderi til risene. Den blandes med lidt sukker og salt, inden den røres i risene. (Ca. 100 ml riseddike, 2 spsk. sukker og lidt salt pr. 500 g susi-ris).
Hvis du har glemt riseddiken, kan du også lave en erstatning med en blanding af hvid eddike og sojasauce. Du kan også bruge en kombination af æblecidereddike og hvidvin eller fortynde hvid balsamicoeddike med lidt vand.

Nori-blade

Det grønne lag, der dækker risene i maki, er tang. De tørres og presses til tynde ark.

Wasabi

Wasabi er et must på bordet! Den krydrede grønne pasta smøres på sushibidderne, før de spises. Du kan købe wasabi som en færdiglavet pasta eller som et pulver. Med pulverversionen behøver du kun at røre lidt vand i for at give den den typiske cremede konsistens.

Gari

Gari er syltet ingefær. Den smager sødt og syrligt og bruges til at neutralisere de forskellige risbidder.

Sojasauce

Ligesom wasabi er sojasauce tænkt som en ekstra smagsgiver. Den er placeret i en lille skål, som sushi-bidderne dyppes i, før de spises.

Sesamfrø

Du kan selv riste sesamfrøene til din sushi eller købe dem færdigristede. De er ikke et must i alle sushi-opskrifter, men de giver smag til en maki-rulle.

Fyld efter eget valg

Fiskesushi er særligt populært. Her bruger man især laks, rejer, tun, ål, blæksprutte, makrel, krabbekød, kaviar, muslinger og krabber.
Friskhed er særligt vigtigt! Det skyldes, at fisk i sushi som regel er rå. Det er bedst at bestille fisken hos fiskehandleren i forvejen og oplyse, at den skal bruges til sushi. Du bør også forarbejde den samme dag og passe på ikke at bryde kølekæden. Hvis du ikke er til rå fisk, kan du også bruge røget fisk.
Kødelskere kan også bruge kød som kylling, oksekød eller svinekød i stedet for fisk.
For at gøre din sushi så varieret som muligt, kan du tilsætte grøntsager ud over fisk eller kød. Gulerødder, (shiitake)svampe, avocado, agurk, radise eller græskar er særligt populære. Tofu eller omelet kan også bruges i din sushirulle.
Forresten: Hvis du bruger et halvt nori-ark og kun dækker det med én ingrediens ud over risen, kaldes det hoso-maki. Tykke ruller med et helt tangark og flere ingredienser kaldes futo-maki. Der findes også mange andre former for sushi - i vores sushi-instruktioner fokuserer vi kun på hoso og futo maki:

Lav din egen maki-rulle

Før du går i gang: Fortvivl ikke, hvis dine første forsøg med sushi ikke bliver, som du havde forestillet dig. Sushikokke i Japan gennemgår næsten ti års træning! Men du kan også lave dine egne ruller med disse trin. Det bliver lidt bedre for hver gang.

Trin 1: Kog og afkøl risene

500 g ris er ca. nok til 4 personer. Det er en god idé at koge risene i god tid, da de kun kan forarbejdes til sushi, når de er kolde.
Kog først sushirisene efter anvisningen, og lad dem derefter køle helt af. Det går lidt hurtigere, hvis du breder dem ud på en kold bageplade. Risene skal derefter blandes med riseddike eller erstatningsblandingen. Det er bedst at bruge hænderne til dette.

Trin 2: Dæk nori-arket til

Læg nu et helt eller halvt nori-ark på bambusmåtten. Den glatte side skal vende nedad. Placer noriarket på måtten, så det er tættere på dig, og du har lidt plads til kanten. Du kan dække cirka halvdelen af noriarket med ris - brug ikke for meget, så det er lettere at rulle. Du kan tilføje lidt wasabi til risene, hvis du har lyst. Nu kan du lægge dine ingredienser ovenpå. Igen, mindre er mere!

Trin 3: Rul nori-arket sammen

Før du ruller det grønne ark helt sammen, anbefaler vi, at du fugter enden med lidt vand. Det vil hjælpe dig med at forsegle sushirullen bedre. Start på den side, hvor ingredienserne er, og rul arket til enden, mens du trykker det let ned.

Trin 4: Skær rullen

Før du skærer rullen, skal du sørge for at have en skarp kniv i huset. Afhængigt af hvor store dine sushibidder skal være, kan du skære rullen i små stykker. Din maki er klar!
Et lille tip: Hvis du holder kniven fugtig med lidt vand, glider den lettere gennem rullen.

Tre ideer til mere smag

Der findes utroligt mange forskellige opskrifter og kombinationsmuligheder inden for sushiens verden. Men hvis du har fået nok af den basale maki-rulle, kan du nemt og enkelt justere den.

Frugtig sushi

I tråd med sommeren kan du også inkorporere frugt i dine ruller. Papaya, mango eller ananas er velegnede til dette. De passer også godt sammen med salte komponenter og giver risbidderne et sødt og syrligt touch.

Farverig sushi

Du kan tilføje et stænk af farve til din sushi. Den nemmeste måde at gøre det på er at farve risene. Det ser særligt cool ud, hvis du bruger rødbede, blå spirulina eller gult gurkemejepulver.

Sød sushi

I stedet for salt sushi kan du også prøve en sød version. Erstat riseddikeblandingen med kokosmælk og kokosblomstsukker, og udelad nori-arket, når du ruller. I stedet anbefaler vi, at du lægger husholdningsfilm på bambusmåtten, så er det nemmere at rulle uden nori-arket. Du kan toppe de søde ris med frugt efter eget valg. (Ristede) kokoschips eller nødder passer særligt godt til. Hvis du har en trang til chokolade, kan du blande kakaopulver eller kakaonibs i risene.
I stedet for sojasauce kan du sætte en lille skål ahornsirup på bordet og nøddesmør efter eget valg i stedet for wasabi. Det er helt sikkert noget nyt!

Matchende produkter