Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5% rabat på din næste ordre ! 💌
🗓 03.07.2018 👤 Mark Jurrat

Quinoa - inkaernes korn vender tilbage

Quinoa har været kendt som kulturplante i 6000 år, og alligevel er den først for alvor kommet til Centraleuropa i de senere år. Gåsefodsplanten, som stammer fra Sydamerika, oplever et sandt boom - og det med rette.

Quinoa - inkaernes korn vender tilbage

Det er ikke tilfældigt, at FN's generalsekretær Ban Ki-moon og FN har udnævnt 2013 til "International Year of Quinoa". Ved åbningsceremonien sagde Ki-moon: "Jeg håber, at det internationale år vil fungere som en katalysator for at lære om quinoaens potentiale". Vi vil gerne se nærmere på dette potentiale med vores artikel om powerfrøene.

Næsten glemte fødevarer vender tilbage

Den øgede sundhedsbevidsthed i vores befolkning fører til genoplivning af næsten glemte fødevarer. Hirse, boghvede, emmer og quinoa, for blot at nævne nogle få af de nye gamle stjerner. En anden grund til inka-kornets popularitet er en egenskab, der er blevet mere og mere efterspurgt i de senere år. Quinoa er naturligt glutenfri og derfor også velegnet til mennesker med cøliaki (glutenintolerance). Men selv folk, der ikke lider af glutenintolerance, giver frivilligt afkald på gluten oftere og oftere. En tur gennem supermarkedet, og alle vil bemærke denne tendens.

Inkaernes oprindelige kultur værdsatte kornet som en basisfødevare og kaldte det moderkorn, hvilket understreger pseudokornets betydning i deres kost. De gamle inkaer anså det for at være sundt og styrkende. Plantens lave krav til jord og vand har altid gjort den til en vigtig afgrøde for indianerne. Disse egenskaber gør den til en håbefuld kilde til at brødføde den voksende verdensbefolkning.

Det glutenfri pseudokorn

Nedenfor finder du de vigtigste og mest interessante fakta om quinoa.

Gennemsnitlige næringsværdier (pr. 100 g, tør):

  • Brændværdi (kcal): 400 kcal
  • Kulhydrater: 71,11 g
  • Protein: 13,33 g
  • Fedt: 6,7 g
  • Kostfibre: 8,9 g

Andre ingredienser og fakta

  • Quinoa er rig på vegetabilsk protein, herunder alle essentielle aminosyrer (især rig på lysin).
  • Inka-kornet er rigt på kalium (143 mg/100 g), magnesium (58 mg/100 g), calcium (20 mg/100 g) og jern (0,94 mg/100 g).
  • Det er rigt på essentielle fedtsyrer som linolsyre og linolensyre.
  • Den indeholder mere B2-vitamin (0,02 mg/100 g) og alfa-tocopherol (E-vitamin) end ris og hvede.
  • Quinoa har et højt fiberindhold (8,9 g/100 g).
  • Den er naturligt glutenfri.

Især det vegetabilske protein af høj kvalitet gør det til en populær proteinkilde for veganere, vegetarer og folk på blandede diæter.

Tilberedning af quinoa

Før kogning skal quinoa vaskes og skylles grundigt med vand. De saponiner, der findes i frøskallen, smager bittert og fjernes stort set ved grundig skylning.

Tilberedningen er enkel og hurtig. Efter skylningen hælder man en del quinoa i to dele vand i en gryde og lader det simre i ca. 15 minutter. Hvis du gerne vil have en særlig nøddeagtig smag, kan du stege den kort i lidt olie, før du koger den.

Quinoa er lige så alsidigt, som det er lækkert. Det smager både salt og sødt, som tilbehør og som hovedbestanddel i et måltid. Uanset om det er som en varm power-morgenmad til en kraftfuld start på dagen eller som stjernen i din næste inka-pande, er dette powerkorn altid et fremragende valg. Vi kan også anbefale quinoaflager og puffet quinoa til morgenmad.

Matchende produkter