Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5% rabat på din næste ordre ! 💌
🗓 28.10.2019 👤 Anna-Lena Jacques

Lav dine egne brændte mandler

Sammen med candyfloss og popcorn er brændte mandler nok en af de mest populære søde sager på tivolier. Især på julemarkeder nyder de besøgende den knasende søde delikatesse, helst stadig varm. Hvis det næste marked stadig er langt væk, og du ikke kan vente længere, kan du nu finde ud af, hvordan du selv kan lave dem derhjemme.

Lav dine egne brændte mandler

Hvor kommer mandler fra?

De vigtigste mandeldyrkende lande er USA og Spanien. I 2017 blev der produceret i alt 2.239.697 tons mandler på verdensplan. Der dyrkes hundredvis af forskellige sorter. De mest populære sorter er bl.a: Nonpareil, Carmel, Larguetta og Valencia. De adskiller sig primært i størrelse, smag og skalstruktur. Du kan finde ud af mere om sorterne her i afsnittet "Fra eksperter til eksperter".

Mandler er fulde af næringsstoffer som proteiner, kulhydrater og fedt, og de er en god kilde til fibre, E-vitamin, B2-vitamin, magnesium og mangan. Forsyningen af E-vitamin i Tyskland siges at være utilstrækkelig for halvdelen af alle mænd og kvinder. Så gå efter mandlerne!

Hvor længe har ristede mandler eksisteret?

Ristede mandler dukkede første gang op i et gammelt dokument fra 1871. Det beskrev kunsten at riste mandler. Ud over mandler er de grundlæggende ingredienser sukker og vand. Det hele blandes sammen, indtil karamelliseringen sætter ind, og der dannes et sødt overtræk omkring nødden. Den søde snack blev oprindeligt kendt under betegnelsen "wienermandler ", som stadig nogle gange bruges i dag.

Hvordan laver jeg brændte mandler?

Traditionelt bliver brændte mandler karamelliseret på en pande. Men man kan også lave dem i mikrobølgeovnen. Vi har valgt den klassiske version.

Brændte mandler fra panden


  • 200 g husholdningssukker
  • 100 ml vand

Kom sukker, vand og kanel i en gryde, og bring det i kog. Tilsæt derefter mandlerne, og lad det simre videre under konstant omrøring, indtil sukkeret tørrer ud. Læg til sidst mandlerne på en bageplade med bagepapir, og spred dem lidt ud, så de kan køle godt af.

Tip: Sørg for at bruge uskrællede mandler, da sukkeret kun klæber til skrællen!

Hvordan pifter jeg mine brændte mandler op?

Hvis du synes, at brændte mandler er for kedelige, kan du pifte dem op med kanel, vanilje, chokolade, kakao, strimlet kokos eller endda saltet soja i stedet for sukker. Alternativt kan du også bruge andre typer nødder som macadamia, jordnødder, hasselnødder og cashewnødder. Så du kan blande en farverig pose, der passer til dit humør. Ristede mandler i forskellige former og farver er også en god gaveidé til dem, du holder af!